NIEUWS

cPTSS verleden tijd zonder evidence based therapie

10 Okt 2016

AchteruitKijken

 

Na verkrachtingen door verschillende mannen en ernstige doodsbedreigingen, mijn kist stond al in de kelder, ontwikkelde ik een chronische complexe posttraumatische stress-stoornis (cPTSS).

Vandaag, zo’n 20 jaar na de eerste traumatische ervaring, heeft mijn psychiater de diagnose CPTSS kunnen verwijderen uit mijn dossier!!! Een enorme mijlpaal waarvan ik nooit had durven dromen dat het zou kunnen gebeuren.

Al enige tijd gaat het heel goed met mij. Ik zal niet zeggen dat ik geen trauma gerelateerde problemen heb, want die zijn er wel, evenals somberheid, maar de symptomen ontwrichten mijn dagelijks leven niet meer. Door zelfstandig (met opleidingskennis en ziekte inzicht) een bewustwordingsproces in te gaan kan ik steeds beter mijn signalen van binnen uit vertalen. Wat zeggen mijn zintuigen, zijn de keuzes die ik heb gemaakt ingegeven door mijzelf, omdat ik mij er goed bij voel, of zijn ze ingegeven door PTSS. Ook geef ik aandacht aan de fysieke gevolgen van de traumatische gebeurtenissen. Daarnaast ben ik ver in de acceptatie van de gevolgen en de berusting in het feit dat de traumata niet ongedaan gemaakt kunnen worden.

Door het schrijven van mijn boeken, Gegrepen en OnBegrepen, een intensieve bewustwording (jarenlang proces!) en  het vele spreken tot in detail over de gevolgen van de traumata in de media, online en tijdens mijn spreekuur, hebben mij veel exposure gegeven. Ik kreeg geen evidence based behandeling bij een therapeut, wel farmacotherapie (anti depressiva).

Het is een feestje dat de diagnose is komen te vervallen, een waardering voor mijn strijd. Ik ben er echter nog niet en ga door met mijn proces. Binnenkort een operatie; gynaecologisch en proctologisch (rectaal) tegelijk. Ik blijf hulpverleners inzicht geven zodat zij nog beter kunnen afstemmen op cliënten met (C)PTSS en slachtoffers inspireren hun stilte te doorbreken en/of te strijden naar het terugpakken van hun eigen regie. Het kan! Het kan echt…!