Femke

DSC_6563

Doorbreek de Stilte is er voor jong en oud, mannen en vrouwen en voor iedereen die niet kan of mag praten over een traumatische gebeurtenis. Dus niet alleen over seksueel misbruik en ook niet alleen voor wanneer het trauma in de kinderjaren heeft plaatsgevonden.  Ik ben van mening ben dat letterlijk spreken over het trauma niet altijd noodzakelijk is.

Ik ben Femke Alsemgeest, 35 jaar en woonachtig in de provincie Zuid-Holland. Ik werk bij PsyQ op de afdeling psychotrauma en bij de Parnassia Groep. Ook verzorg ik lezingen en trainingen en schreef ik een boek voor hulpverleners om zwijgende slachtoffers te laten vertellen: Doorbreek de stilte.
Mijn eerste boeken schreef ik onder de naam “Femke Ekelhof”

In mijn jeugd heb ik een aantal traumatische gebeurtenissen meegemaakt. Deze zijn verschillend van aard, onder andere verkrachting, mishandeling, doodsbedreiging en brand. In eerste instantie durfde ik er niet over te praten, later mocht ik het niet  en tot voor kort was ik er van overtuigd dat ik het ook niet meer zou kunnen.

Dagelijks beïnvloedden de trauma’s mijn leven. Triggers waren overal; ze maakten mijn stemming sober en veroorzaakten herbelevingen en flashbacks. Geen nacht was zonder nachtmerries en nachtangst. In 2013 merkte ik dat ik vol zat. Vol met emoties, vol onverteerde herinneringen.

Aangezien ik mij schrijvend het beste kan uiten besloot ik mijn verhaal op te gaan schrijven in de vorm van een boek. Alles. Met alle details. Hoe mooi, lelijk, smerig of eng deze ook zijn. Ongecensureerd.

Wat ik heb meegemaakt aan traumatische gebeurtenissen en wat de verregaande gevolgen zijn staat beschreven in “Gegrepen” en “(On)Begrepen”. Openhartig omschreven, eerlijk en intiem over mijzelf; iets dat zeer belangrijk is voor slachtoffers met (meervoudige) trauma’s: weten dat je écht begrepen wordt.

Misschien kan ik dan de stem zijn voor anderen die nog niet mogen, durven of kunnen vertellen wat hen is overkomen, zo groeide mijn overtuiging dat deze website verschil kan betekenen voor andere overlevers.

Het schrijversvak past bij mij, bij mijn karakter en creativiteit. Ik heb dan ook de ambitie nog veel te gaan schrijven. In welke vorm dan ook. Op Facebook vind je mijn auteurspagina met allerlei schrijfwerk.

“DOORBREEK DE STILTE”

Dagelijks bereiken mij “geluiden” dat er ontzettend veel behoefte is aan hulp en inspiratie voor mensen die hun stilte nog niet durven, kunnen of mogen doorbreken. Aan deze mensen wilde ik met deze website graag een handreiking bieden en geef hen inmiddels de optie hun eigen verhaal naar mij op te sturen via deze website In de relatief korte tijd dat Gegrepen en (On)Begrepen verkrijgbaar zijn, zijn er schrijnend veel persoonlijke verhalen (soms anoniem) ingestuurd via deze website. Ik ben trots op al deze dappere mannen en vrouwen! Zij doorbroken soms zelfs na tientallen jaren hun stilte:  ze voelden voldoende veiligheid om hun verhaal te delen.

Veel therapieën en begeleidingstrajecten mislukken omdat spreken over problemen moeilijk is. Ik schreef een methode (behandelaanvulling) met interventies en eyeopeners voor hulpverleners en docenten die de stap naar spreken mogelijk kan maken: TraumaMist. Nu in de (online) winkels!

Lees op het tabblad Handreikingen over de uitgangspunten van TraumaMist en cursussen voor deskundigheidsbevorderingen van hulpverleners in de gezondheidszorg op gebied van onder andere het bespreken van taboe-gevoelige onderwerpen, het in gesprek komen bij zwijggedrag en het belang van aandacht hebben voor fysieke beschadigingen in een psychotraumabehandeling.