Fysiek beschadigd

220

Primaire beschadiging seksueel geweld 

Veel slachtoffers van seksueel geweld raken in meer of mindere mate fysiek beschadigd aan hun geslachtsorganen en/of rectum. Naast de dagelijks ervaren hinder hiervan hebben deze klachten een negatieve invloed op het mentale welbevinden. De fysieke situatie kan ook verslechteren en zelfs onvruchtbaarheid veroorzaken. Alle reden om bij patiënten waarvan je weet dat seksueel geweld (in de geschiedenis) speelt na te vragen of zij hierdoor lichamelijk zijn beschadigd.

Na seksueel geweld te hebben ervaren ontstaat er doorgaans bij vrouwen, mannen en kinderen, een gespannen bekkenbodem. Als het ware sluiten zij hun lichaam intuïtief aan de onderkant af. Zo beschermt men zich onbewust tegen binnendringen van het lichaam. Het uitscheiden van urine, ontlasting, sperma en vaginaal vocht wordt hierbij tegelijkertijd ook belemmert, met b.v. obstipatie en (blaas)ontstekingen tot gevolg.

Tip: ontlasten gaat moeilijk als je de bekkenbodemspieren alleen maar kunt aanspannen. Om de patiënt te laten defeceren kunnen je adviseren niet met spierkracht te persen maar de buik letterlijk zo bol mogelijk te maken tijdens inademen. Vaak werkt dit voldoende.

Tijdens veel stress, zoals bij herbelevingen van de traumata, bij triggers, tijdens nachtmerries en tijdens sommige behandelsessies is het mogelijk dat door de enorme spierspanning scheurtjes ontstaan in littekenweefsel waardoor pijn en kleine bloedingen – en soms ook infecties – kunnen ontstaan. Buiten schaamte en verdriet kunnen deze bloedinkjes de patiënt doen twijfelen of men herbelevingen heeft of dat er werkelijk opnieuw seksueel geweld heeft plaatsgevondenJouw Verhaal insturen

Veel voorkomende fysieke beschadigingen/problemen

– Pijn;
– Weefselscheurtjes / bloedingen;
– Incontinentie van ontlasting en/of urine;
– Verzakking van de baarmoeder en/of blaas (pijn, incontinentie, ontstekingen, naar buiten zakken van weefsel) ;
– Impotentie;
– Verminking;
– Verminderde vruchtbaarheid;
– Aambeien;
– Verzakking van de endeldarm (de darm zakt voorbij de anus waardoor de ontlasting moeilijk naar buiten kan, zie foto1). Bij mannen met zo’n endeldarmverzakking drukt de ontlasting tegen de prostaat aan zodat naast pijnklachten ook impotentie kan ontstaan.

Schermafbeelding 2020-01-23 om 12.27.41

 

 

Tip
Bij een verzakking zoals op foto 1 kan geadviseerd worden met een prop papier tegen het perineum (ruimte tussen geslachtsorgaan en anus) te drukken om de ontlasting er toch uit te krijgen. Dit voorkomt ernstige obstipatie en helpt ook voor mannen en kinderen.

 

Overige primaire beschadigingen

Niet zelden raken slachtoffers ook nog op andere wijzen fysiek beschadigd. Zo kunnen zij striemen, bloeduitstortingen, kneuzingen of botbreuken hebben omdat zij hardhandig zijn vastgehouden of vastgebonden. Daarnaast kunnen er bijvoorbeeld ook brandwonden zijn of littekens.

Gevolgen van deze beschadigingen
Fysieke ongemakken of onmogelijkheden zijn confronterend. In meer of mindere mate herinneren zij de patiënt aan de traumatische (ervaring), ook ná behandeling binnen de GGZ. Dit kan zich uiten in stemmingsklachten, lage zelfwaardering, verschillende emoties, seksuele- en relationele problemen, sociale problemen en ernstiger fysieke klachten.   

Medische hulp
Bij blijvende klachten aan het geslachtsorgaan of rectum is het raadzaam medische hulp in te schakelen.  Stuur een email om een concept ‘hulpvraagbrief’ te ontvangen die de patiënt kan invullen voor de arts/therapeut als het bespreekbaar maken moeilijk is.   Bij de huisarts kan gevraagd worden om een verwijzing naar de uroloog, kinderarts, gynaecoloog of proctoloog (arts bij rectale problemen). U kunt zonder verwijzing bij een bekkenfysiotherapeut terecht.

Bekkenfysiotherapie

Een geregistreerd bekkenfysiotherapeut kan helpen de spieren weer te leren ontspannen, urine beter op te houden en heeft ook belangrijke houdingstips. De mensen die niet fysiek onderzocht willen worden kunnen ook bij deze behandelaren terecht voor advies en tips.

Behandeling in de GGZ
Laat dit onderwerp vooral geen taboe zijn tijdens de behandeling door er als behandelaar eens naar te vragen op een expliciete wijze.

Het belangrijkste is dat wanneer je vastloopt door een enkelvoudig of meervoudig trauma:

DOORBREEK DE STILTE. PUUR VOOR JEZELF.

En dat betekent niet dat je er per definitie letterlijk over hoeft te spreken.