NIEUWS

Ik open mijn hart bij Hart van Nederland

27 Okt 2014

 

IMG_7019

Na de stap te hebben genomen om door middel van mijn boek Gegrepen mijn stilte te doorbreken, was de volgende logische stap: het geven van interviews. Mijn eerste interview was op de lokale radio, dit was relatief anoniem en voelde veilig. Er volgde een aantal telefonische interview voor dagbladen, het was spannend maar goed te doen. De face-to-face interviews  voor tijdschriften als Viva en Flair vond ik emotioneel maar gelukkig trof ik geduldige en empathische journalisten.

Toen ik op vakantie was naar Spanje in augustus omdat ik mij moest voorbereiden op een mogelijke gynaecologische reconstructie operatie, werd ik gebeld door een lid van de redactie van Hart van Nederland, SBS(6). Ik kon ze gezien de afstand niet helpen met het opnemen van een item en eerlijk gezegd moest ik zelf even goed nadenken of ik deze nogal risicovolle stap wilde maken, de dader(s) zou het immers niet op prijs stellen als ik mijn verhaal op de landelijke televisie zou vertellen.

Vorige week werd ik wederom gebeld door de redactie van het nieuwsprogramma. Deze keer was ik voorbereid en stond ik 100% achter de keuze mee te werken aan het programma. Aanleiding is het begin van het proces tegen de Utrechtse serieverkrachter. De slachtoffers mogen en willen niet geïnterviewd worden en om die reden werd ik gevraagd te vertellen wat een verkrachting met een mens doet. Ook heb ik mogen vertellen over mijn boek Gegrepen en mijn platform Doorbreek de Stilte, waar ik slachtoffers de mogelijkheid bied hun verhaal – desgewenst anoniem – naar mij op te sturen.

De dag voor het interview werd ik nog even door mijn eigen lichaam op de proef gesteld, en dat is een understatement, ik vond mijn lichaam op dat moment nogal genadeloos.  Een menstruatieperiode is een van de grootste triggers voor mij, ik heb daar ontzettend veel last van. Het bezorgt me flashback, nachtmerries en herbelevingen. De timing van lijf vond ik dan ook nogal opmerkelijk en verdrietig. Ondanks dat besloot ik het interview niet af te zeggen. Vastberaden heb ik verteld wat ik heb meegemaakt, hoe mijn leven is verwoest en hoe ik probeer mijzelf enigszins terug te vinden.

De uitzending is op maandag 27 oktober 2014 rond 22.30 uur.

http://www.hartvannederland.nl/top-nieuws/2014/verkrachte-femke-begrijpt-slachtoffers-serieverkrachter/